Mijn naam:

-Accordeon.

 

Ik ben gemaakt uit:

-Vooral uit hout, binnenin heb ik wel een ijzeren kader en ik heb véél snaren.

-Ik heb 88 toetsen (52 witte en 36 zwarte).

-Ik ben wel groot en zwaar, maar ik kan ook digitaal zijn en dan weeg ik veel minder en kan je mij met koptelefoon beluisteren; ik heb dan géén snaren.

 

Mijn familieleden:

-Ik heb een grote familie want ik ben een toetsinstrument (orgel, klavecimbel en accordeon zijn familie).

-Ik ben ook een snaarinstrument, dus alle instrumenten met snaren zijn ook een verre familie van mij.

-Ik ben ook een slaginstrument omdat het hamertje tegen de snaar slaat, maar met die familie heb ik echt nog weinig contact.

 

Hoe bespeel je mij?

  • Op het rechterklavier speel je de melodie op knoppen of op pianotoetsen. In tegenstelling tot het pianoklavier, liggen de knoppen op een knopaccordeon dichter bij elkaar en heb je meer noten die je kunt spelen.
  • Op het linkerklavier (de baskant) staan alleen maar knoppen. Hiermee speel je de begeleiding van je melodie. Op dit klavier kun je een akkoord vormen door maar één knopje in te drukken (vandaar de naam accordeon).
  • Sommige accordeons hebben een convertor. Dit is een speciale knop in de baskant. Als je deze indrukt, kan je enkel nog één noot spelen in plaats van akkoorden en wordt het linkerklavier het spiegelbeeld van het rechterklavier. Je kan dan zowel rechts als links tegelijkertijd mooie melodieën spelen.
  • De twee klavieren (baskant en rechterklavier) zijn verbonden door een balg. Deze zorgt ervoor dat we muziek kunnen maken.

 

Waar hoor je mij vooral?

Ik ben een veelzijdig instrument waarop je bijna alle muziekstijlen kunt spelen zoals populaire liedjes, folk, tango, klezmer, klassieke muziek, popmuziek….

 

Aanvullende info:

-Je kan de accordeon makkelijk overal meenemen en kan je jezelf of anderen begeleiden.

-kopen/huren:
Verstandig is om eerst een accordeon te huren. Dan start je met een kleine accordeon en naar mate je vordert kun je dan de beslissing nemen om een grotere te kopen. Huren kun je bij verschillende muziekwinkels. Adviseer best de leerkracht accordeon omdat er veel verschillende systemen zijn.

–Toekomst
-In de academie kun je leren samenspelen.  Je volgt dan het vak groepsmusiceren.
-Buiten de academie kun je terecht in een accordeonorkest of in orkesten met diverse bezettingen.
-Ieder jaar wordt er een accordeonweekend voor onze klas georganiseerd.

Contactpersonen / proefles aanvragen:

Haasrode

Elien Huysmans
accordeon
groepsmusiceren instrumentaal klassiek

Sint-Joris-Weert

Wendy Remans
accordeon