Contrabas

Roepnaam:

-olifant, tuinhuis, bas

 

Klank:

De warmste en diepste klank van alle instrumenten! Je wordt er helemaal blij en zen van.
Maar vrolijke olifantenliedjes spelen we ook heel graag! We kunnen zelfs héél hoog spelen, dan lijkt onze klank op een klein vogeltje.

 

Ik ben gemaakt uit:

-esdoorn, fijnspar en ebbenhout maar ook tropisch hout: pernambuco, Brazil of slangenhout 🐍 , brrr.

 

Maten:

Lengte:
Eeen kleine bas voor kinderen met lange hals én krul er bovenop meet 135cm, de grote bas voor als je groter bent is groter dan de juf 🙃 maar iedereen kan er perfect op spelen!
Er wordt meestal gespeeld op een 1/4 bas , 1/2 bas en dan als laatste een 3/4 bas.
Gewicht:
De grote bas weegt ongeveer ongeveer 10 pakken melk. Het kleine kleine 1/8-broertje voor kinderen weegt heel wat minder, met 1 arm kan je die al optillen!

 

Mijn familieleden:

-viool, altviool en cello! Allemaal instrumenten uit hout met snaren en een strijkstok!

 

Hoe bespeel je mij?

We strijken met de strijkstok of plukken de snaren met onze vingers, dat heet dan pizzicato. We staan recht achter onze bas maar als we lange orkestrepetities hebben dan zitten we vaak op een hoge stoel, bassisten mogen wel eens lui zijn (niet vertellen tegen de directeur!).

 

Waar hoor je mij vooral?

wij zijn vriendjes met iedereen! We spelen graag alleen maar zelfs nog liever met
andere strijkers en blazers en slagwerkers in een symfonieorkest of harmonieorkest of popgroep of jazzensemble of Klezmergroep of alleen maar dan versterkt en met een effectenpedaal, of in een big band enzovoort enzovoort! We zijn ook dikke vriendjes met drummers omdat we samen met hen zorgen dat de andere muzikanten goed samen blijven spelen. We kunnen elk genre aan, dat maakt bas spelen zo leuk!

 

Aanvullende info:

-de allereerste tekening van een contrabas dateert van 1516! De contrabas is dus heeeeel oud!

-kopen/huren:
De academie verhuurt een beginnersbas voor 200€ per jaar.
Je kan er ook huren in een winkel, daar kosten ze 37€ per maand.
Een bas kopen kan perfect tweedehands, een kleine bas vind je voor 500€-700€, een grote voor het dubbele. Een nieuwe voor 900€ kan ook maar het is soms slimmer om een nieuwe van betere kwaliteit van 2300€ te kopen omdat die waarde goed behouden blijft. Als je geluk hebt gehad bij de Lotto kan je ook een van 75.000€ kopen.