Klarinet

Mijn naam:

-Klarinet

 

Ik ben gemaakt uit:

-kunststof, of hout, ik weeg tussen de 500 en 750g en ik ben 67cm lang (een beginners klarinet is 59cm).

 

Mijn familieleden:

– In mijn familie bestaat er ook een kleine klarinet, een altklarinet en een basklarinet.

 

Hoe bespeel je mij?

-De klarinet is eigenlijk een lange cilinder met gaatjes, door de gaatjes met de vingertoppen te sluiten of open te laten kan je de toon hoger of lager laten klinken. Er zitten ook kleppen op de klarinet om gaatjes te openen of te sluiten, waar je met de vingertoppen anders niet bij kan.

-Voor het aanblazen (vormen van de toon) wordt een mondstuk gebruikt met een rietje erop. Het rietje gaat dan meetrillen als je lucht doorheen de klarinet blaast en zo ontstaat de klank. De klarinet behoort tot de groep houtblazers.

 

Waar hoor je mij vooral?

-Klarinetten worden gebruikt in symfonische orkesten, harmonieorkesten, kleine ensembles en ook in jazz ensembles en volksmuziek.

 

Aanvullende info:

-kopen/huren:
Om te starten kan je voor de eerste jaren een kleine beginnersklarinet huren. Dat kost 100 euro voor een jaar. Dit kan je regelen via de leerkracht klarinet.
In het tweede of derde jaar kan je dan overschakelen naar een iets grotere klarinet, het standaardmodel. Daarvoor kan je terecht bij één van de bekende leveranciers van blaasinstrumenten, zoals LEMCA in Brussel, of Adams Muziekcentrale in Lummen. Dat kan een goedkopere kunststof klarinet zijn van €500 of een houten klarinet vanaf ongeveer €1000. Er bestaan ook semi-professionele modellen, vanaf €1500, en professionele modellen, vanaf €3000. Na enkele jaren kan je de klarinet in de muziekhandel binnenbrengen voor een klein onderhoud, zodat het instrument in prima conditie blijft en lang kan meegaan. De rietjes, die af en toe vervangen dienen te worden, zijn nog een kleine bijkomende kost van ongeveer 2,50 euro voor een rietje.