Mijn naam:

-Orgel.

 

Ik ben gemaakt uit:

-Hout (kast, meubel) en metaal (orgelpijpen). Ik ben het grootste instrument en je vindt me in allerlei maten en gewichten. Soms met één klaviertje, soms reusachtig groot in een kathedraal met meerdere klavieren, vele registers (klankkleuren) en duizenden orgelpijpen netjes opgesteld. Ik kan heel lieflijk en rond klinken en soms overweldigend groots! Ik ben soms begeleider van andere instrumenten, van zangstem en koren, maar evengoed speel ik solo en vul op mijn eentje de ruimte met prachtige muziek.

 

Mijn familieleden:

-Ik heb verwantschappen met piano en klavecimbel want ik heb eveneens klavieren. Maar de klank wordt gevormd door wind in een pijp, dus kan je ook gelijkenissen met blaasinstrumenten vinden. Eigenlijk ben ik een orkest op mezelf. Veel registernamen lijken ook op orkestinstrumenten: fluit, hobo, viola da gamba, trompet, cornet…

 

Hoe bespeel je mij?

-Ik bezit vaak meerdere klavieren die je met de vingers bespeelt, maar ook heb ik een voetklavier (pedaal) zodat je met je voeten bas kan spelen en solo’s kan laten horen.

 

Waar hoor je mij vooral?

in een kerk of kathedraal, ook in de concertzaal en soms als huisorgel.

 

Wat kan je allemaal spelen?

-Héél veel: omdat je met handen en voeten leert spelen kan je melodie, akkoorden en bas tegelijk spelen, een uitdagende vaardigheid die mits oefening mooie vruchten afwerpt. Misschien speel jij later wel de beroemde Toccata van Bach, of filmmuziek uit ‘the Lion King’, of je favoriete popliedje. Zeker met de cursus Begeleidingspraktijk die in de derde graad start leer je creatief aan de slag gaan met akkoorden, begeleiden en variëren.

 

Aanvullende info:

-kiezen voor een instrument als orgel vraagt tegenwoordig de nodige lef. De leerlingen die het orgel zien en horen zijn vaak onder de indruk van de grootse klank, zoveel techniek, de verbinding van toets naar pijp, het tot stand komen van de klank, de werking van registers enzovoort. Als je met open vizier naar het orgel kijkt en luistert, zal je verwonderd raken door dit instrument dat een ontzettend lange geschiedenis draagt.

-kopen/huren:
Je kan starten met een keyboard of piano. Later, wanneer we ook het voetklavier leren bespelen heb je een (digitaal) orgel nodig met 2 klavieren en pedaal. Wie in de buurt van een kerk woont kan daar afspraken maken om te oefenen. Je vindt digitale orgels tweedehands, je kan ze huren of nieuw aankopen (ze zijn zeer duurzaam) vanaf € 3000.

Maak daarom gerust eens een afspraak voor een verkenning en proefles! Ook voor verdere vragen