Slagwerk

Mijn naam:

-Slagwerk: een verzamelnaam voor alle slagwerkinstrumenten.

 

Mijn familieleden:

-Alle slagwerkinstrumenten. Je kan deze onderverdelen in:

  • Ritmische slagwerkinstrumenten: het bekendste is ongetwijfeld het drumstel. Maar ook djembé, cajon, conga’s en allerlei percussie (tambourijn, triangel, shaker, claves maracas…) behoren tot deze groep.

Het drumstel wordt bespeeld met trommelstokken (drumsticks). De verschillende percussie-instrumenten worden met de handen of met stokken bespeeld.

Omdat de meeste leerlingen willen drummen, spreken we soms van de drumklas (i.p.v. de slagwerkklas).

  • Melodische slagwerkinstrumenten: hier is de xylofoon wellicht het meest bekend. Ook de marimba, vibrafoon, klokkenspel… behoren tot deze categorie.

De melodische instrumenten worden met mallets bespeeld. Dat zijn dunne stokken met daarop een dikkere kop meestal van een zachter materiaal.

  • Pauken: de pauk is een gestemd slaginstrument en bestaat uit een koperen ketel waarover een vel gespannen is. Dit instrument kan verschillende toonhoogtes voortbrengen door de spanning van het vel met een voetpedaal te wijzigen. Ze worden bespeeld met stokken met een vilten of houten kop.

 

In de klas

In de slagwerkklas kan je al deze instrumenten leren bespelen: drums, pauken, marimba, allerhande percussie enz. Je bent helemaal vrij welk instrument je wil leren, wat je het meest aanspreekt. Het is zelfs mogelijk om na enige tijd te wisselen van slagwerkinstrument.

Je leert niet alleen een instrument bespelen, maar ook improviseren, een stuk (uit)schrijven of arrangeren, een solo uitwerken, zelf op zoek gaan naar muziekstukken en/of leuke muziek. Je bepaalt mee de richting die je wil uitgaan!
Meester Tom en meester Guy helpen je graag om je droom waar te maken.

Thuis

Wanneer je een instrument wil leren, is het belangrijk dat je kan oefenen. Daarom is het aan te raden om thuis zelf een instrument te hebben waar je kan op oefenen. Een degelijk drumstel om mee te starten kost ongeveer € 800 – € 1000. Afhankelijk van de grootte, drumvellen, cymbalen enz.  kan dat meer of minder zijn. Ook zijn er soms wel goede 2dehands instrumenten te vinden. Als je met melodische instrumenten wil starten, is een xylofoon of een marimba het meest logisch. Deze instrumenten zijn wel wat duurder. Een richtprijs voor een xylofoon is € 1500, voor een marimba zelfs € 2.500.

Sommige winkels hanteren een huurkoop systeem, maar de laatste jaren zijn er steeds minder winkels die dit nog aanbieden. Maar zo ontstaat er natuurlijk wel een interessante 2dehands markt.

 

Veel gestelde vraag en oplossingen

Een veel voorkomende bezorgdheid (bij de ouders) is het geluid (de decibels) bij het drummen. Maar ook hier zijn oplossingen voor:

– gehoorbescherming is de meest logische en praktische oplossing.

– je kan trommels, toms en cymbalen dempen.

– er bestaan speciale vellen en cymbalen die weinig volume produceren.

– het isoleren van je repetitieruimte.

– een elektronisch drumstel is ook een optie.

– en je leert niet alleen luid, maar ook stil spelen.

 

Tot slot

Al deze instrumenten zijn in de slagwerkklas aanwezig. Je hoeft dus niet elke week je instrument mee te sleuren naar de les. Alleen je drumsticks en/of mallets, je partituren, eventueel nog wat extra benodigdheden en een dosis goesting en goed humeur. Maar dat is niet echt moeilijk, aangezien slagwerk het leukste instrument is dat er bestaat… !

Drumstel

Drumsticks

Pauken

Xylofoon

Marimba

Vibrafoon

Mallets

Cajon

Conga's