Woord: Hogere graad

Bestaat uit 3 leerjaren, je kan kiezen uit volgende opties

LITERAIRE CREATIE

Je volgt een lesblok van  3 u per week. Daarin komt ook repertoirestudie aan bod.
Afhankelijk van de groep leerlingen gaat dit overdag of ‘s avonds door. Lesmoment blijft normaal 3 jaar stabiel.

TONEEL

Je volgt minstens één uur toneel per week, en daarnaast één uur repertoirestudie.

VOORDRACHT

Je volgt één uur voordracht per week, en daarnaast één uur repertoirestudie.

Literaire creatie

Schrijven staat centraal.

In het eerste jaar krijg je een degelijke basis in schrijftechnieken, zowel wat betreft proza als poëzie. Je experimenteert met diverse stijlen en gaat op zoek naar je eigen stijl. Via creatieve oefeningen vang je de zoektocht aan naar thema’s die je boeien.

Tijdens het tweede jaar oefen je diverse genres, o.m. het moderne en klassieke kortverhaal, reisverhalen, columns en cursiefjes, monologen en ook klassieke genres als sprookjes en mythes.

In het derde jaar schrijf je een eindwerk in een zelfgekozen genre.

Repertoirestudie

Een theoretische en waardevolle aanvulling op de lessen toneel, voordracht, literaire creatie. In de repertoireklas lezen en analyseren we (theater)teksten, we bekijken de geschiedenis van theater en podiumkunsten van dichterbij, we bezoeken en bespreken een voorstelling, we bespreken een gedicht, een dramaturgie, we leren hoe een toneelscène in elkaar zit, we bespreken dichters, stijlen en periodes, schrijvers, auteurs en theatermakers. In aanvulling op Voordracht wordt er gewerkt rond (theoretisch-praktische) studies over lichaamstaal, stem, enz.
Repertoirestudie wordt door de hele Hogere Graad gevolgd en duurt drie jaar. Bij literaire creatie verloopt repetoirestudie geïntegreerd in het wekelijkse lesblok.​

Voordracht

Een drie- of zesjarige opleiding (3 jaar Middelbare Graad, 3 jaar Hogere Graad)
In Voordracht staat de tekst centraal. We lezen en analyseren proza (zoals fragmenten uit boeken) en poëzie, en dragen die voor aan elkaar en aan een publiek. In de voordrachtles kom je te weten wat je allemaal kan doen met een geschreven tekst en hoe je een publiek kan boeien met een verhaal… In de hogere graad kan gewerkt worden aan een heus voordrachtprogramma, waarin je solo of in kleine groepen teksten vertelt.​